Prvú gréckokatolícku púť na Devín otvorila liturgia v cyrilo-metodskom duchu

29.04.2012 Bratislava

Bratislava 29. apríla (TASR) - Prvú gréckokatolícku púť na Devín dnes dopoludnia otvorila archijerejská svätá liturgia v duchu tradície sv. Cyrila a Metoda. Púť je súčasťou Národnej slávnosti na Devíne, ktorú organizuje Matica slovenská (MS) spolu s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK). "Na budúci rok si pripomíname významné cyrilo-metodské jubileum, 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu," povedal prešovský gréckokatolícky arcibiskup metropolita Ján Babjak, ktorý slúžil liturgiu.
"Predpokladáme, že na tomto mieste fyzicky boli a pôsobili solúnski bratia a ich žiaci," pripomenul Babjak dôvod, prečo sa veriaci prevažne z východného a stredného Slovenska stretli práve na Devíne.
"Liturgia, ktorá sa na Slovensku slávi od čias sv. Cyrila a Metoda, bude na tomto mieste, v rímskokatolíckom Kostole Povýšenia svätého Kríža, slávená gréckokatolícka. A ešte k tomu v staroslovienskom obrade, čiže vraciame sa ku koreňom," privítal prítomných devínsky farár, bývalý hovorca Konferencie biskupov Slovenska Marián Gavenda. Dodal, že zatiaľ nie je jasné, kde leží hrob sv. Metoda. "To je otázka pre archeológov. My sme si postavili latku vyššie. My nechceme iba vykopať hrob sv. Metoda, my chceme sv. Cyrila a Metoda vzkriesiť," dodal Gavenda, podľa ktorého je v živote Slovákov cyrilo-metodské dedičstvo dodnes prítomné.
V kostole privítal tak cirkevné autority, arcibiskupov Jána Babjaka, Róberta Bezáka a Jána Sokola, ako aj podpredsedu Národnej rady (NR) SR Jána Figeľa (KDH), prezidentovho kancelára Milana Čiča, ktorý na liturgii zastupoval Ivana Gašparoviča, veľvyslancov Bulharska, Macedónska, Ruska a Ukrajiny, predsedu BSK Pavla Freša, starostku Devína Ľubicu Kolkovú, predsedu Matice slovenskej (MS) Mariána Tkáča a expredsedu KDH Jána Čarnogurského.
Po liturgii bude Národná slávnosť pokračovať kultúrnym programom a výstupom na hrad Devín. Predseda BSK Pavol Frešo a predseda MS Marián Tkáč avizujú, že by chceli z takto chápanej Národnej slávnosti vytvoriť tradíciu, ktorá by pokračovala vždy v poslednú aprílovú nedeľu v roku. "Je to logické pokračovanie toho, čo v župe považujeme za súčasť našej práce, teda hlásenie sa k tradíciám a hodnotám našich predkov, aj z hľadiska viery, aj z hľadiska nášho vlastenectva," povedal Frešo pri predstavovaní myšlienky Národnej slávnosti.
Dnešný deň bude na Devíne venovaný pamiatke vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda, ako aj výstupu Ľudovíta Štúra a jeho druhov na devínsky hrad. Okrem toho, ako uviedol Tkáč, "v roku 1785 na fare v Devíne trávil dva mesiace prázdnin Anton Bernolák, dva roky predtým ako kodifikoval slovenský jazyk".
Prvá rovina slávnosti je duchovná, ktorá priamo súvisí s misiou solúnskych bratov Cyrila a Metoda a ich príchodom. Aktuálna púť má byť súčasťou osláv 1150. výročia príchodu Konštantína a Metoda na naše územie. Po nej je na námestí na Devíne naplánovaný kultúrny program vrátane ukážok výroby umeleckých ľudových remesiel spojených s predajom. O 14.30 h sa uskutoční výstup na hrad Devín, kde účastníci položia vence k soche kráľa Rastislava. Na hrade, kolíske slovenskej a slovanskej vzdelanosti, privíta účastníkov kráľ Rastislav, ktorý odprevadí prítomných k staroslovenskej bazilike z 9. storočia. Tkáč dodal, že počas výstupu na hrad položia veniec aj k pamätníku obetiam železnej opony. "Chceme si uctiť aj ľudí, ktorí bojovali za našu slobodu," doplnil.
 

Vyberte región